Suorat ansaintamallit ovat yrityksen ansaintamalleja, joissa yritys saa tuloa suoraan myymällä tuotteita tai palveluita. Tällaiset ansaintamallit ovat yleensä hyvin yksinkertaisia ja suoraviivaisia, ja niiden tarkoitus on tarjota asiakkaille tuotteita ja palveluita sekä saada maksu niiden käytöstä. Eli asiakas maksaa rahaa sitä vastaan, että saa jonkin konkreettisen vastikkeen takaisin.

Suorat ansaintamallit ovat yleensä helppokäyttöisiä ja ymmärrettäviä, ja niiden avulla yritys voi saada suoraa tuloa ja hallita tulonlähteitään helposti. Ne voivat kuitenkin olla riippuvaisia yrityksen tuotteiden tai palveluiden menestyksestä, ja niillä voi olla rajoitettu skaalattavuus.

Epäsuora ansaintamalli tarkoittaa bisnesmallia, jossa asiakas maksaa palvelustaan jollain muulla tavalla kuin rahalla. Tämä tarkoittaa, että yrityksen on saatava rahaa jostain muusta lähteestä kuin asiakkaalta – ja yleensä asiakkaalta jotain, mitä voi myydä muualle. Tämä jotain voi tarkoittaa monia asioita. Tässä muutamia esimerkkejä epäsuorista ansaintamalleista:

 1. Mainostulot: Yritys saa tuloja esittämällä mainoksia sivustollaan tai sovelluksessaan.
 2. Sopimuskomissiot: Yritys saa komissiota jälleenmyyntisopimuksista tai yhteistyösopimuksista.
 3. Affiliate-markkinointi: Yritys saa tuloa ohjaamalla käyttäjiä toisen yrityksen sivustolle ja saamalla komissiota myynneistä.
 4. Datan myynti: Yritys voi kerätä ja myydä käyttäjien tietoja esimerkiksi mainostajille tai markkinointitutkimuksen tekijöille.
 5. Premium-palvelut: Yritys voi tarjota lisäarvoa sisältäviä premium-versioita peruspalveluista ja saada maksuja niiden käytöstä.
 6. Oheistuotteet: Yritys voi tarjota päätuotteen tappiolla ja luottaa siihen, että asiakas ostaa kannattavia oheistuotteita niin paljon, että kokonaiskannattavuus on parempi kuin yksittäisen tuotteen kannattavuus
 7. Verkkokaupan alennuskoodit: Yritys voi ansaita tuloa yhteistyökumppaneiden kanssa tarjoamalla tai myymällä alennuskoodeja verkkokaupassaan ja saamalla komissiota myynneistä.
 8. Sisältömainonta: Yritys voi ansaita tuloa luomalla ja julkaisemalla sisältöä, joka mainostaa tuotetta tai palvelua ja johtaa sen myyntiin.
 9. Viive: Yritys voi ansainta tuloja luomalla keinotekoisen viiveen tuotteen tai palvelun toimittamiseen ja maksamalla asiakas saa tuotteen tai palvelun nopeammin

Epäsuorilla ansaintamalleilla ja suorilla ansaintamalleilla on molemmilla omat hyvät ja huonot puolensa. Kaikkiin ei pysty epäsuoraa ansaintamallia rakentamaan, mutta jos sen pystyy, niin se voi luoda ylivoimaista kilpailuetua suhteessa kilpailijoihin. Tässä muutamia muita syitä, miksi epäsuorat ansaintamallit voivat olla parempia kuin suorat ansaintamallit:

 1. Monipuolisuus: Epäsuorat ansaintamallit voivat tarjota useita tulonlähteitä, mikä voi vähentää yrityksen riippuvuutta yhdestä tai muutamasta tuotteesta tai palvelusta.
 2. Skaalattavuus: Monilla epäsuorilla ansaintamalleilla on mahdollista saavuttaa suurempia tuloksia ilman suuria investointeja, mikä voi tehdä niistä skaalattavampia kuin suorat ansaintamallit.
 3. Vähemmän kilpailua: Epäsuorilla ansaintamalleilla voi olla vähemmän kilpailua kuin suorilla ansaintamalleilla, mikä voi tarjota yritykselle kilpailuedun ja mahdollisuuden erottua joukosta.
 4. Suurempi arvo: Epäsuorilla ansaintamalleilla voidaan luoda ja tarjota lisäarvoa käyttäjille, mikä voi johtaa uskollisempiin asiakkaisiin ja suurempaan arvoon yritykselle.

Uusien innovatiivisten ansaintamallien miettiminen on tärkeää, sillä mikä tahansa uusi ansaintamalli voi tuhota toimialoja hetkessä. Edes teknologinen muutos ei kykene tähän. Monesti myös kaikki teknologiset muutokset tarvitsevat valtavan määrän dataa taustalle. Uuden anstaintamallit eivät. Ne vain muuttavat toimialan pelisääntöjä – nopeasti ja usein pysyvästi. Yritys, joka pystyy olemaan ensimmäisenä muuttamassa sääntöjä yleensä saa määrätä pelin säännöt.  Haluatko pelata omilla säännöillä vai alistua muiden sääntöihin? Sinä päätät.