Liian usein huomaan yllättyväni siitä, että ihmiset ajattelevat yrityksen rahoituksen olevan sama asia kuin pankkilaina. Onneksi asia ei kuitenkaan ole niin yksitahoinen. Meillä on Suomessa tarjolla valtava määrä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja etenkin kanavia, joita voi hyödyntää eri tilanteissa.

Toisinaan taas olen kuullut yrittäjien ihmettelevän rahoittajaa, kun tämä ei ole ymmärtänyt miten varma ja tuottoisa kohde olisi ollut tarjolla. Monesti kyse on kuitenkin vain kohtaanto-ongelmasta, jossa hakija ja rahoittaja puhuvat eri kieltä. Ymmärtämällä eri rahoitusvaihtoehdot ja rahoittajan motivaatio, tältä voidaan välttyä.

Karkeasti ottaen yrityksen vaihtoehdot ovat sijoitus, laina (vakuudellinen tai vakuudeton) ja lahjoitus (tuki). On täysin tilanteesta riippuvainen, mitä rahoitusta voi ja kannattaa hakea ja mistä kanavasta – omistajilta, sijoittajilta, julkisilta toimijoilta, pankilta, joukkorahoituksesta, asiakkailta vai jopa yhteistyökumppaneilta. Optimitilanteeseen päästään, jos pystytään hyödyntämään useita eri kanavia. Eräänkin kerran tämä tarkoitti, että kun yritys sai omistajilta ja sijoittajilta 500 000 euroa, niin yhtiön tilille tuli 12,5 miljoonaa ja hanke voitiin toteuttaa. Mistään kanavasta yksin vastaavan rahoituksen kasaaminen ei olisi onnistunut.

On siis aika pysähtyä pohtimaan, mitä eri rahoitusvaihtoehtoja minulla olisi omassa yrityksessäni käytettävissä seuraavan unelmani saavuttamiseksi.


Tämä artikkeli on julkaistu myös Itä-Savossa osana Savonlinnan seudun uusyrityskeskuksen 20-vuotis julhaa ja Exit Business – Yritykset myyntikuntoon -hankkeen koulutustilaisuutta. Koulutamme rahoituksen hakemiseen liittyen eri puolilla Suomea. Kutsu meidät kouluttajaksi!